Hürriyet

27 Şubat 2013 Çarşamba

Burcu Göker'in Sion'da verdiği Konser


 Burcu Göker , Cenevre Sion'da Tibor Varga'nın yaz okuluna devam etmek üzere 1995 yılı Ağustos ayı başında Sion'a hareket etmişti. Burcu'ya ablası Ebru eşlik ediyordu.
 Sion'un cennet gibi bir yer olduğunu. kalacakları binanın çok rahat ve güzel olduğunu telefon görüşmelerimizden anlamıştık. Ama inanın bazı şeyler uzaktan anlatmakla olmuyor. bu olaydan iki yıl sonra ben de aynı kursa Burcu ile beraber gittim ve ne muhteşem bir yer olduğunu ancak kendim yaşayınca daha iyi anladım.
 Tibor Varga'nın İsviçre Sion'daki yaz okulu daha önce gittiğimiz kurslardan farklı idi. Dünyaca ünlü bir çok profesörün  keman eğitimi yaptığı masterclassın yanısıra aynı tarihlerde dünyanın bir çok ülkesinden gelmiş , ünlü kemancıların katıldığı çok geniş kapsamlı bir de Concour  gerçekleştiriliyordu. Masterclassa  katılan öğrenciler, aynı anda keman dalında bir çok ünlüyü bu Concour vasıtasıyla dinlemek ve tanımak imkanına sahip oluyordu. Diğer masterclassların terssine sadece keman eğitimin verildiği bu masterclassta müzik ile dolu dolu bir 15 gün yaşıyordunuz. Tabii yöre halkı da bu etkinliklerden fazlası ile faydalanıyordu.Bu arada Tibor Varga ve diğer profesörlerin masterclass dersleri halka açık ve konser salonunda yaplıyordu. Bu katılan öğrencilere halkın önünde çalma alışkanlığı vermesinin yanısıra, diğer öğrencilerin izleyip mukayese ve bilgi edinmesini sağlıyordu. Aynı zamanda katılan müzik dışından izleyiciler de müzik ile dolu dolu saatler yaşıyorlardı.
  Gün boyu tüm yarışmacıların elemelerini izleyen dinleyici ve öğrenciler, geceleri de herbiri çok ünlü keman sanatçılarının konserleri ile bilgi üstüne bilgi katıyorlardı. Ebru'nun dediğine göre öğrencilerin çoğu Koreli, Çinli ve Japondu. Genel de bu kursların devamli öğrencileri var. Yetişene kadar her yıl bu kursları takip eden Asyalı öğrenciler hiç üşenmeden kalkıp sırf bu kurslar için çok uzaklardan geliyorlardı. Ne yazık ki ülkemizden katılım çok fazla değildi. Diyeceksiniz ki maddi imkan meselesi. Sanıldığı kadar pahalı değil.Ayrıca siz seviyenizi belirtecek dökümanlarla cd ve dvd gibi önceki başarılarınızı belgelerseniz , size burs bile veriyorlar. Daha sonraları Burcu, Laipzig'de bir çok masterclassa burslu olark hiç bir ücret ödemeden bu şekilde katıldı.Kaldı ki bazı kuruluşlar bu masterlasslara yetenekli örencileri göndermek üzere burs da verebilirler. Veya okullar imkan sağlayabilir. Ama bu kurslara gönderilen öğrencilerin onun, bunun adamı olarak değil gerçek yeteneğe göre seçilmesi gerekir. Aksi takdirde amaca ulaşılamaz.
 Burcu kemanla dolu dolu günler geçirirken ablası da çevreyi gezerek fotoğraf çekerek, ilerki günler için enerji toplayarak vakit geçiriyordu.
 Burcu kurs sonunda verilecek konsere hazırlanıyordu. Bach'ın La minör Koncertosunu konserde yorumlamaya hazırlanan Burcu, yeni eserler yorumladığı için çok heyecanlı idi. Çünkü ülkemizdeki Okulunda bu kadar yoğun keman eğitimini yapamıyordu. Haftada bir kere bir saatı bile bulmayan bir eğitim ile ne öğrenilebilir ki. 15 gün üst üste yapılan eğitim neredeyse ülkemizde göreceği 4 aylık eğitime eşdeğerdi. Ayrıca dinlediği diğer yarışmacılar, dersler de cabası.
  Burcu Göker Bach Koncertoyu harika bir şekilde yorumlamış. O kadar çok beğenilmiş ki. daha sonra ki günlerde değişik mekanlarda ayarlanan yeni konserlerle bu eseri tekrar yorumlaması sağlanmış. Bu şekilde Burcu çok iyi sahne deneyimine de sahip oluyordu.
  Kurs sonunda Türkiye'ye dönen Burcu ve Ebru çok mutlu idi. Ama ikisini de zor günler bekliyordu. Eylül ayında üst üste 15 sınava girecek olan Burcu ve Üniversite 3.sınıftan son sınıfa geçmek için eylülde gireceği dersler olan Ebru dönüşlerinin ertesi günü yoğun çalışmaya başlayacaklardı.
  Bu yoğun, yorucu, bir o kadar da komik olaylarin yer alan günlerimizi bir sonraki yazımda anlatacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder