Hürriyet

26 Şubat 2013 Salı

Burcu Göker Sion Tibor Varga Yaz Okuluna Gidiyor.

 Burcu 1995 yazında lise 1.den lise 2 ye büyük başarı ve meslek derslerinden tam puan alarak geçti.Şimdi sıra yaz etkinliklerine gelmişti. 1995 Yazında Madam Gazeau Burcu'yu 29. Concours Internatıonal de Vıolon Tıbor Varga -Sion da görmek istediğini belirtmişti. Kendisi de bu masterclassta profesör olarak görev alacaktı.
  Bu masterclass İsviçre'nin Sion şehrinde oluyordu. ve bu kursa katılmak Burcu için çok büyük bir aşama olacaktı.
  Burcu bu seyahate ablası Ebru ile katılacaktı. Yaz aylarında Fransa'nın Provance bölgesinde veya İsviçre'de yapılan bu masterclasslar hem eğitim yönünden , hem de temiz have ve çok güzel iklim şartlarında, çok zevkli yerlerde yapılan tatil yönünden çok büyük bir şans oluyordu genç öğrenciler için. Ayrıca dünyanın her yöresinden gelmiş öğrenciler bir araya geliyor ve hem mesleki, hem de kişisel yönden büyük dostluklar oluşuyordu.
  Bütün hazırlıklar, rezervasyonlar yapılıp , uçak biletleri alındıktan sonra artık iki kerdeşin bu güzel yolculuğa çıkma zamanı gelmişti.Tabii bu yolculuktan önce Burcu için sihhi bir gereklilik te olan ufak bir deniz tatilini de gerçekleştirmiştik. Bu tatilde bile eylül ayında gireceği 15 dersin hazırlık çalışmalarını ihmal etmemiştik.
  Burcu ve Ebru Siona'a gitmeye hazırlana dursun ben sizlere kısacası Sion ve Tibor Varga ile ilgili bazı bilgileri anlatmak istiyorum.
 Anlatacaklarım sonu güzel biten bir masal gibi ama hepsi gerçek. Zaten yaşam da çoğu kere bir masal değil mi.
 Tibor Varga Macar asıllı dünyaca ünlü bir kemancı imiş. Dünyanın bir çok ülkesinde konerler veren bu çok ünlü kemancının bir de oğlu varmış. Günlerden bir gün oğlu hastalanmış.Bir akciğer hastalığına yakalanan çocuk gittikçe erimeye başlamış ve yaşamı tehlikeye düşmüş.En son çare olarak doktorlar bir dağ kasabasında da bol oksijenli temiz havanın iyi geleceğini ve belki hastalığına bir çare olabileceğini söylemişler. Tibor Varga bir tanecik evladı ne yapsın. Aramış, taramış, incelemeler yapmış, İsviçre'de Alp dağları eteğinde in geçmez, cin geçmez bir kasaba olan Sion'a yerleşmeye karar vermiş. Bütün meslek yaşamını tasfiye edip Sion gibi ücra bir kasabada yaşamaya başlamış.Ne yapsın o bir baba ve tek evladı için , onun yaşaması için bu fedakarlığı seve seve yapmış.Mucize mi, yoksa dağın harika havası mı bilinmez. Sion'a yerleştikten bir yıl sonra çocuk eski sağlığına kavuşmuş. Bir yıl önce ölümle pençeleşen yavrucak artık yanağından kan damlayan Heidi gibi dağlarda,bahçelerde koşup duruyormuş.
  Tibor Varga oğlunun sağlığına kavuşmasından o kadar çok mutlu olmuş ki bu sağlığa sebep olan Sion kasabasına yerleşmeye karar vermiş. Öyle bir şey yaapacağim ki herkes Sion'un ismini duyacak diye de kendi kendine söz vermiş.Tibor Varga, Sion'da bir müizk akademisi kurmuş ve kendisi de o Akademide keman profesörü olarak derslere başlamış.Ayrıca heryıl yaz aylarında Sion'da dünyanın her bölgesinden gelen kemancıların, keman yapımcılarının toplandığı bir Internatıonal festıval düzenlemeye başlamış. Gün geçtikçe adı duyulan bu keman festivali yarışmaların, masterclassların yapıldığı, bir çok ünlü keman hocasının ders verdiği, bir çok ünlü yorumcunun konserler verdiği bir büyük festivale dönüşmüş. Bir süre sonra Sion=Keman olarak anılmaya başlanmış dünyada. Burcu'nun gittiği 1995 yılında 29.sı  yapılan  bu festivalin ilki  demekki 1966 yılında gerçekleştirilmiş.
  Ne güzel , masal gibi olay değil mi.Bir kaç yıl sonra ben de gittim Burcu ile . Hakikaten masal gibi güzel, sakin ve müzik dolu bir yerdi Sion, İnanılmaz zevkli günler geçirmiştim.Onları da sırası gelince anlatacağım.

  Burcu ve Ebru'yu Swissair uçağına bindirdiğimizde gittği yer ve göreceği eğitim yönünden içim çok rahattı.
  Burcu ve Ebru güzel bir uçak yolculuğundan sonra vardıkları Cenevre'den bindikleri trenle 2 saatte Sion'a varmışlar. Varınca hemen telefon ettiler ve Cenevre'de Leman Gölünün etrafından yaptıkları harika tren yolculuğunu, bir dağ kasabası olan Sion'un şiiirsel güzelliğini anlata anlata bitiremediler.
  Tibor Varga Yaz Okulu anılarını ve bu kurs sonunda yapılan ve çok ses getiren konseri bir sonraki yazımda yazacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder