Hürriyet

22 Ocak 2014 Çarşamba

Üniversite'de bir yıl sonraki Bursun garantisi

  Eklediğim resimde Burcu Göker Amerika'daki ilk yıllarında verdiği bir kilise konserinde selam anında görülüyor.
  Burcu'nun Lawrence Üniversitesi'ndeki ilk günlerini anlatıyordum. İstemeden yazılarıma bir kaç gün ara vermek zorunda kaldım. Şimdi kaldığımız yerden devam etmek istiyorum.
  Lawrence'deki ilk günler , yeni bir okul, yeni bir ülke, yeni arkadaşlar ve yeni bir düzen.Normalde herkese çok zor gelebilecek bu olaya Burcu fazla tepkili değildi veya öyle gözüküyordu.Artık bizden çok uzaktı ve tek iletişimimiz bilgisayardı. Burcu'nın kendi bilgisayarı yoktu henüz ama Üniversite'de çok sayıda bilgisayar odası vardı ve öğrenciler bu konuda hiç sıkıntı çekmiyorlardı.Öğrenciler ödevlerini, derslerini de bilgisayar üzerinden yaptıkları için bu konu çok iyi düşünülmüştü Üniversitede.
  İşte biz de Burcu ile email kanalı ile yazışarak anlaşıyorduk. Ama bu yazışmalar öyle kısa yazışmalar değildi. Burcu hergün neler yaptığını oldukça uzun ve tafsilatlı bir şekilde yazıyordu bana. Bu yazışmalar daha sonra Burcu'nun anılarını yazarken çok yararlı oldu bana. Okuyan herkes soruyordu. Hadi Fransa'da yanında idin ve bizzat şahittin neler yaşadığına, Amerika'daki olayları nasıl bu kadar yakından biliyorsun diye. İşte bu mailler bana yardımcı oldu. Ayrıca bu yazışmalar Burcu'nun anadilinden kopmasını engelledi. Hergün anadilinde yaptığı bu yazışmalar , onun hiç Türkçe konuşmadığı günlerde dilini kaybetmemesini sağladı.
   2003 yılının başında Lawrence Üniversite'de herşey çok yoluında gidiyordu.Keman hocası Prof. Ngoc ile çalışmalar çok güzeldi. Juilliard mezunu çok iyi bir solist olan hocasının Burcu ile ilgili çok güzel hayalleri vardı. Önce çok geniş bir repertuar hazırlığı ile işe başladılar. Bu arada Burcu Üniversitenin Orkestra seçmelerine girmiş ve Lawrence Senfoni Orkestrasında 1. kemancı olarak çalmaya hak kazanmıştı.
  Hayallerine sınır tanımayan ve Burcu'yu Fransa günlerinden çok iyi tanıyan Prof. Ngoc ilk yıl Burcu'nun bir konçerto yarışmasına girmesi önerisini getirdi.Bu konçerto yarışmasını kazanan kişi bir sonraki yıl Concord Orkestrası önünde konserler verecek ve bu konserler cd olarak yayınlanacaktı. Bu olay Burcu için çok büyük bir şans ve deneyimdi. Gerçi başarı şansı azdı ama denemeye değerdi. Burcu daha Üniversitede çok yeni idi. Bu zorlu yarışta şansı ne olabilirdi ki.
  Bütün bunlara rağmen Burcu hocasınında seçimi ile bir Konçerto seçip çalışmaya başlamıştı bile.
  Gene Üniversitede ilk aylarda olan bir olay Burcu'nun daha sonraki yıllarına imza atacaktı.Sınıfında tanıştığı Portage-Wiskonsin doğumlu bir piyano öğrencisi ile gelişen arkadaşlığı yaşamında o güne kadar hiç açılmamış bir sayfanın açılmasına sebep olmuştu.
  İEric ile ilk günlerde sınıfta bir sıra kavgası ile başlayan arkadaşlığı uzun yıllar Keman &Piyano birlikteliği olarak devam edecekti.
  Aralık 2003 de Burcu Lawrence Üniversite'de ilk ders notlarını aldığı zaman hiç şaşırmadı.Bütün dersleri A idi. Şaşırmadı , çünkü bu sonucu bekliyordu, çok çalışmıştı.
  Burcu bu seviyesini Üniversite döneminde hiç bozmadı.Biliyordu ki aldığı burs ancak çok yüksek ders notları alırsa devam edecekti.
  Yıl sonunda bütün ders notlarından A alıp her yıl Üniversite yönetimi tarafından her branşta en yüksek not alan öğrencilere verilen 'Dean List' ödülünü almayı başardı.Bu olay bir sonraki yıl bursunun garantilenmesi demekti. Daha önceki yazılarımda da belirttim. Burs alan öğrenci notları çok yüksek tutmak zoruında. Yoksa burs kesiliyor.
  Burcu çok iyi arkadaş olduğu Eric ile arkadaşlığını mesleki bir beraberilğe de dönüştürmeyi düşündü.
   Neden olmasındı. Burcu keman, eric piyano çalıyordu. Her ikisi de solist seviyesinde başarılı birer yorumcu olan iki genç neden Keman &Piyano ikilisi olarak konserler vermesindi.Keman repertuarında en fazla Keman&Piyano için bestelenmiş eserler olduğu düşüncesi bu tasarıyı güçlendirdi.
  Hocalarının ve okul yönetiminin bu konudaki destekleri ile bu fikirleri daha çok şekillendi.
  Uzun süren bir çalışma neticesinde ikili ilk konserlerini 18 mart 2004 de Lawrence Üniversitesi'nde Harper Hall Konser salonunda verdiler. Cüsseleri birbirinden epey farklı ,biri minicik bir kız  ,diğeri iri yarı bir delikanlı bu iki genç ve güzel çocuğun sahnedeki uyumu harika idi.Seçtikleri repertuar, enstrümanlarına olan hakimiyetleri,müzikal birliktelikleri seyredenleri büyülemişti.Konser salonunu dolduran öğretmenleri, arkadaşları ve diğer dinleyiciler bu ikiliye hayran olmuştu.
  O gün ilk defa sahneye çıkan bu ikili uzun yıllar beraberce bir çok ülkede konserler verdiler ve her seferinde artan bir beğeni ile karşılaştılar,
   Bu arada Eric'in Portage'de yaşayan çok geniş ailesi de Burcu'yu büyük sevgi ile sarıp sarmalamış  ve bu uzak diyarda ona bir aile eksikliğini göstermemeye çalışıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder