Hürriyet

2 Ocak 2014 Perşembe

Herkes Burcu'yu 3 ay sonra dönecek sanıyordu. Hatta ben bile....

  Yazıma kaldığım yerden başlamadan önce eklediğim resmi açıklayayım. Nisan 2002 tarihinde Burcu Göker Newyok'ta Juillard Scholl'un önünde görülüyor.
  Nisan 2002 sonu Paris'e dönen Burcu'nun artık tek amacı Dekan Prof.Stephen Clap ile bir ay süre staj gördüğü Newyork Juillard Scholl'u kazanmak ve solistlik  eğitimine orada devam  etmekti. Fransa artık ona dar geliyordu.
  Bir sonraki yıl tofel sınavını da alarak Juliard sınavını denemek için Amerika'ya gitmeyi planlayan Burcu önce 7 yıldır yaşadığı, eğitim gördüğü Fransa'daki anlaşmalarını  halletmek zorunda idi.
  Burcu'yu 2002 yazında çok yoğun bir program bekliyordu gene.Temmuz ve Ağustos aylarında Almanya Leipzig'e giden Burcu Prof. Clap, Leipzig Akademi Direktörü Roland Baldini, gene Leipzig Müzik Akademi Profesörü Klaus Hertel ile yaptığı yoğun keman çalışmalarının yanısıra gerek ikili, gerek dörtlü olarak bir çok konser verdi.
  Bu konserler içinde basında en çok ses getireni Juillard Profesörü Bruce Brubaker yönetiminde yaylı çalgılar dörtlüsü olarak Leipzig Hall'de verdiği konserdi.
  Leipzig'deki bu akademik çalışmalar sırasında 23 dünya ülkesinden 73 katılımcı arasında hemen belirginleşen Burcu çok büyük bir takdir toplamıştı.
  Bu staj döneminin sonunda Prof. Clap, Burcu'yu Ocak 2003 tarihinde Newyork'a çalışmaya ve Mart ayında yapılacak Juillard giriş sınavlarını denemeye davet etti.
  Amerika hayali gerçeğe dönmeye başlamışdı galiba. Bunun bu kadar kolay olmadığını, zorluğunu fakat hiçbir şeyin imkansız olmadığını ilerki yazılarımı okuduğunuzda anlayacaksınız.
  Leipzig'den büyük başarı ve mutlulukla dönen Burcu, Ağustos ve Eylül aylarında çıkacağı Fransa Gençlik Orkestrası yaz turnesine hazırlanmaya başlamıştı bile.
  Bu arada bir noktayı belirteyim.Bütün bu sürede Burcu Türkiye'ye değil, ulaşım daha kolay olduğu ve haberleşme adresi Paris olduğu için Fransa'ya dönüyordu.Kısacası hep ailesinden, yurdundan uzaktı.
  Sanmayın ki bu kadar uzaklığa rağmen Burcu ailesinden ve ülkesinden koptu.Burcu hiçbir zaman ailesine, ülkesine, diline, kültürüne olan bağlılığını ve sevgisini kaybetmedi.
  Onbeş yaşında Türkiye'de katıldığı bir televizyon programında kendisine 'Ülkene dönecekmisin.'diye soran sunucuya verdiği cevap beni çok etkilemişti. Burcu 'Ben ülkemi dünyanın her yerinde temsil edeceğim,bu şekilde ülkeme daha yararlı olacağıma inanıyorum'.demişti.Greçekten de yurt dışında bulunduğu bu uzun sürede daima ülkesini en iyi şekilde temsil etti.
  Aradan uzun yıllar geçti.Şu anda Burcu Amerika'da.Orada yerleşti.İşi , evi orada. Daha dün gece 'Bana yeni yıl hediyesi olarak Elif Şafak'ın kitabını gönderirmisin'.diyordu. Hala ülkesindeki olayları internet üzerinden takip eden. ülkesinde basılan kitapları kendi öz dilinde okuyan, bu kadar yıl geçmesine rağmen dilini bozmayan, örf ve adetlerinden ayrılmayan Burcu sanırım Ülkem gençliğine güzel bir örnek teşkil etmektedir.
   Gelelim 2002 yazına.Burcu, ikinci kez katıldığı Fransa Gençlik Orkestrası yaz turnesinde Dijon, Vichy,Cote Basque,Paris konserlerine katıldı.Ayrıca aynı dönemde Orkestra ile İtalya Verona Festivalinde ve Orkestranın 20. kuruluş yıldönümü sebebiyle Dijon'da gerçekleşen iki özel konserde sahne aldı.
  Eylül ayında Paris'e dönen Burcu'yu, Ocak 2003 de planlanan Amerika yolculuğu, gireceği sınavlar için çalışmalar, Fransa'daki çalışmalarının tamamlanması ve diğer teknik konular bekliyordu.
  Öncelikle Amerika'da okuyacağı okulun gerektirdiği Tofel puanını almak için İngilizce eğitimine ağırlık vermesi,, tofel sınavını tekrar denemesi gerekiyordu.Paris'te vakit kaybetmemek için tekrar İngilizce kursuna başlamıştı. Bu sefer Nation'da Berlizt Dersanesine  her akşam gidiyordu.
  Bu arada 3 ay Amerika'da kalacağı yer,gideceği lisan okulu ve Amerikan vizesi gibi teknik sorunlar vardı.
  Paris'te her yıl düzenlenen çok  büyük bir Uluslararası Öğretim fuarında geçirdiğim iki günlük çok detaylı bir inceleme, lisan okulu problemimizi çözmemize yardımcı oldu. İki gün Sabah 9 akşam 6 fuarda lisan dersanesi araştırdım.
  İş kalacak yer sorununu halletmeye kalmıştı.Paris'te İnternet üzerinden yaptığımız büyük araştırma sonucu yurt işini de hallettik.Paris'teki Amerikan Konsolosluğuna vize başvursunda bulunduk. Nasılsa artık tecrübeli idik. Bu arada Paris_Newyork gidiş, dönüş biletlerini aldık.3 ay sonra  Burcu dönecekti.Bu konuyu özellikle belirtiyorum.3 Ay sonra neler olduğunu sonraki yazılarımda okuyacaksınız.
  Bütün bunlar olup biterken Burcu keman eğitimine, lisan okuluna ve konser çalışmalarına da devam ediyordu.Hayatımızda hiçbir şey değişmemişti.Hiç kimse Burcu'nun Amerika'ya gidip kalacağını tahmin etmiyordu.Herkes biraz kalıp, İngilizcesini ilerletip döneceğini sanıyordu. Ben bile dönecek sanıyordum.Hatta Fransa Hükümeti,Fransa Gençlik Orkestrasında çıkan vize sorunları yüzünden Fransız vatandaşlığını teklif etmiş ve bu konuda başlayan işlemler son raddesine gelmişti.
  Ama Burcu'nun aklında başka planlar vardı.Fransa artık ona yeterli gelmiyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder