Hürriyet

1 Ocak 2014 Çarşamba

Adı Geçen Besteci Burcu Göker

  Öncelikle eklediğim resmi açıklamak istiyorum. Burcu Göker bu resimde 25 Nisan 2002 günü Newyork Büyük Elçiliğinde verdiği Konser sonrası görülüyor.Ünlü Orkestra Şefimiz Gürer Aykal Bey'ı ve Sayın Berna Yılmaz Hanım'ı tanıyacaksınız resimde.
  Burcu 2002 yılı Nisan ayında Newyok'ta bir yandan Juillard Scholl'da Prof.Clap ile keman bir yandan yoğun  İngilizce kursu arasında koşup duruyordu.
  Burcu bu .Yetinir mi. Mutlaka başka etkinlikleri de olacaktı Newyork'ta.
  Hemen Newyok'taki Türk camiası ile sıcak bir ilişki kuran Burcu güzel bir konser teklifi aldı. 23 Nisan Milli egemenlik Bayramımız için Newyok'taki Türk Başkonsolosluğunun düzenlediği etkinlikte bir keman resitali verme  önerisine sıcak bakan Burcu konser repertuarını hazırlamaya başlamıştı bile.O gün Başkonsolosluk binası salonlarında Newyok'ta görevli bütün Türklerin katılımı ile gerçekleşen konser,özenle seçilmiş Türk bestecilerinin klasik eserlerini de kapsayan repertuarı, Burcu'nun harika yorumu ile büyük beğeni aldı.Herkes 20 yaşındaki bu gencecik Türk kızına hayran olmuştu.Müzikteki kabiliyetinin , eşsiz yorumunun yanısıra,zarafeti, kibarlığı, herşeyden önce saygılı mütevaziliği ile onu bütün tanıyanları mestetmişti. Bütün bu duyguları o gün onu Newyok'ta tanıyan kişilerin şahsi izlenimlerini dinleyerek yazıyorum.
  Bu konserden 2 gün sonra Burcu 25 Nisan günü çok güzel ve çok etkili bir konsere daha imza atacaktı.Newyork'taki Başkonsolosluğu ziyareti sırasında onu tanıyan Newyork'ta görevli Birleşmiş Milletler Daimi Büyük Elçimizin Hanımı Burcu'dan Büyük Elçilikte bir konser vermesini istedi.Bu öneriyi çok büyük bir sevgi ile karşılayan Burcu, hemen  program çalışmalarına başladı.Konser 25 Nisan günü Büyük Elçilik Salonlarında olacaktı ve Büyük Elçimizin davetlisi olan yabancı büyük Elçiler için yapılacaktı. Bu resepsiyonda konser vermek Burcu için çok büyük bir şanstı.
  O geceki konsere büyük bri özenle hazırlanan  Burcu, o gece için Fransa'daki Türk Moda evlerinin kendisi için seçtiği bordo tuvaletinin içinde heyecandan titriyordu.
  Nihayyet büyük an geldi ve Burcu sahnede yerini aldı.Salonda bütün Dünya Büyükelçileri, eşleri,Türk camiasının adı bilinen kişileri yerlerini almış ve Burcu'yu dinlemeye hazırdı.Bu büyük bir sınavdı. Çok büyük bir özgüvenle sahne alan Burcu kendi seçtiği konser programının her parçasını İngilizce, Fransızca ve Türkçe tanıtarak ve bu parçaları neden seçtiğini açıklayarak çalmaya başladı.Bir çok değişik ülke bestecisinin eserlerinden özenle seçilen programda Fransızi Ermeni, Amerikalı,İngiliz bestecilerinin yanısıra 18. yüzyıl Osmanlı Müziğinden de örnekler vardı.Her parçası alkışlarla desteklenen konserin sonunda Burcu dinleyicilere büyük bir süpriz yapmıştı.Konserin en sonunda kendi bestesi olan Anadolu, Toprak adlı eserlerini seslendiren Burcu konser salonunda büyük bir coşku ile alkışlanıyordu.
   Daha sonra Büyük Elçimizin kendi anlattığı izlenimlerden duyduğumuza göre Büyük Elçimiz yanında bulunan Fransız Büyük elçisine Burcu'nun eseri yorumlanırken 'Bizim Türk bestecilerimiz de iyi değil mi.'demiş.Bu sözün üzerine Fransa Büyük Elçisi 'Evet, bu Türk besteci ,biraz evvel eseri yorumlanan Fransız bestecimizden daha başarılı. 'demiş.Bu olayı bana gülerek anlatan Burcu burada bahsedilen Türk besteci , adı geçen besteci ben oluyorum,Fransız besteci de Martinot .'diye kendi ile dalga geçebiliyordu.
  Bu olay hep gülerek andığımız bir anımız oldu.Konser sonunda verilen resepsiyonda konukların büyük sevgi ve takdirleri ile sarmalanan Burcu Büyük Elçilik konutunda ağırlanarak yolculanıyordu.
  Amerika'dan çok büyük deneyimler, bilgilerle dönen Burcu yeni kararlar arifesindeydi.Ama daha önce Fansa'daki işlerini tamamlaması gerekiyordu.Zira onun Fransa Gençlik Orkestrasındaki büyük başarısını gören Orkestra yönetimi,önümüzdeki yılda devam etmesi için sınava girmesini desteklemiş ve tekrar Fransa Gençlik Orkestrası sınavını kazanan Burcu ikinci yıl bu orkestra ile turneye çıkma hakkını kazanmıştı. Bu durumda Burcu Göker Fransa Gençlik  Orkestrasını kazanan ilk ve tek yabancı ünvanının yanısıra iki yıl üst üste Orkestrada görev alan kişi ünvanını da taşıyacaktı.
  Kısacası gene çok yoğun bir yaz Burcu'yu bekliyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder