Hürriyet

24 Aralık 2013 Salı

Leipzig Müzik Akademisinde Staj ve Konserler

  2001 yazında Burcu Göker'in hem Leipzig muzik akademisinin yaz stajına, hem de Fransa Gençlik Orkestrası ile Almanya, Fransa, İsviçre ve Belçika turnelerine gideceğini önceki yazılarımda yazmıştım.Burcu çok yoğundu ama o bundan çok mutlu idi.
  Haziran ayı sonuna doğru ben ülkeme döndüm. Burcu Paris'te kaldı. O direkt Fransa'dan Almanya Leipzig'e geçecekti  staj için. Staj 6 temmuzda başlayacak ve 20 gün sürecekti.
  Paris'te Burcu'yu bırakıp dönerken düşündüm. Artık bundan sonra böyle olacaktı galiba. Bu kadar yıl onunla Paris'te kalmıştım. Çok güzel anılarımız vardı.Ama küçük kızım artık kendi kanatları ile uçacaktı ve daha uzaklara gitmeyi planlıyordu. Bana ve diğer aile bireylerimize özlemi yaşamak kalıyordu artık.
  Burcu'nun Leipzig stajının ve Fransa Gençlik Orkestrası ile yapacağı turnenin bizlere hiç bir maddi yükü olmayacaktı. Daha önce Leipzig için cd ve dvd göndermişti staj komitesine ve yol ücreti,ikamet ve staj ücretlerinin  burs olarak karşılanacağını bildirmişlerdi.Fransa Gençlik Orkestrası ise tamamen ücretsizdi.
 Bu durumda bize sadece özlem kalmıştı.
 Burcu Leipzig'de 20 gün kaldı. Bu süre zarfında Juliard Scholl Dekanı Prof. Stephene Clap,Leipzig Müzik Akademi'den Prof.Roland Baldini, Leipzig müzik Akademi Direktörü Prof. Joel Shapiro ile yoğun çalışmalar yaptı. Yapmış olduğu bu çalışmaları Leipzig Mendelson evinde, Leipzig Bach Kilisesinde ve Leipzig'in dünyaca ünlü Gewandhause konser salonunda verdiği her biri ayrı programlı konserlerle halka sundu.Japonya'dan,Çin'den, Amerika'dan,Avusturalya'dan,İsrail'den , Meksika'dan kısacası dünyanın bir çok ülkesinden gelmiş onlarca genç müzisyen içinde birden parlamıştı.İşte bu deneyim ona daha sonra Amerika'nın kapılarını açtı.Burcu'yu bu stajda görüp dinleyen Newyork Juliard Scholl Dekanı Prof.Clap daha sonra Burcu'yu Amerika'ya ve okuluna davet edecekti.
  Müzik eğitiminde yurt dışı staj ve masterclasların önemi burada ortaya çıkıyor.Almanya'daki stajda Burcu hem ikili, hem dörtlü olarak konserler verdi.İkili olarak bir Japon pianist ile Mendelson  Beethoven sonat çalan Burcu,ertesi gün başka bir grupla Bach kilisesinde dörtlü olarak Hindemit çalıyordu. Bir başka gün Gewandhause'de ikili resital veriyordu.Bu yoğun staj programı ve konserler Burcu'ya çok büyük mesleki gelişim sağlamıştı.Hem dünyanın en iyi hocaları ile çalışmak, onların görüşlerini almak,onlara kendini tanıtmak, hem de dünyanın bir çok ülkesinden gelen ,ilerde herbiri adı duyulan sanatçı olmaya aday  onlarca genç müzisyeni tanımak, onların seviyeleri ile kendi seviyesini kıyaslamak imkanı bulmuştu bu stajda.
  Bu stajlar bir nevi pazardı ve dünya müzik piyasasında kendi değerinizi anlamak ,sonraki planlarınızı bunun ışığında yapmak için çok iyi bir yerdi.Ayrıca sizi burada tanıyan,değerinizi anlayan bir çok hoca size staj, konser, eğitim olanakları sağlayabiliyordu.
  Buradan müzik eğitimi alan veya almaya hazırlanan gençlerimize seslenmek istiyorum.Mutlaka bu tür yurt dışı aktivitelere katılın,kendinizi tanıtın, yeni sanatçı adaylarını tanıyın.Bu sizin ilerki mesleki gelişiminiz için çok gerekli.Burcu'nun Leipzig'de beraber dörtlü çaldığı Viyola,Viyolensel sanatçıları son zamanlarda adı duyulan sanatçılar oldu ve hatta geçen günlerde ülkemize de gelip konserler verdiler.
  Leipzig'den bu güzel donanımla dönen Burcu'yu  hemen arkasından Fransa Gençlik Orkestrası ile uzun bir staj ve turne bekliyordu. Bu sefer başka yerler, başka hocalar, başka sanatçı adayları.
   Harika bir yolculuk daha başlıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder