Hürriyet

27 Aralık 2013 Cuma

Burcu Göker İrlanda'da Fransa'yı temsil etti.

  Önce eklediğim resmi açıklayayım. Resimde Burcu Göker Leipzig'de staj sırasında 22. temmuz 2001 günü Japon Piyanist arkadaşı ile Mendelson'un evinde verdiği konser öncesi Mendelson'un piyanosunun başında görülüyor. Yanlarında ise Akademi Direktörü ve profları görülüyor.
  Eylül ayının ortasında turneden Paris'e dönen ve yoğun kış programına başlayan Burcu'nun Sorbonne Üniversitesinde yoğun İngilizce eğitimi de alacağını bir önceki yazımda yazmıştım.
  2001-2002 yılı Burcu için çok koşuşturmalı bir yıl olacak gibi gözüküyordu.Aynı anda iki okulda birden eğitim gören Burcu aynı anda 4 orkestrada çalıyordu. Ayrıca oda müziği,duo resitaller de devam ediyordu. Hafta sonları ise İngilizce kursu için Sorbonne Üniversitesine gidiyordu. Kısacası nefes alacak vaktimiz yoktu. Bir yandan da yayınları takip ediyor, konserlere gidiyorduk.
  Aslında gurbette böylesine yoğun yaşamak ülke özlemini, sevdiklerini fazla düşünecek zaman bulamamak açısından iyi oluyor. Yoksa bu koşturmalar olmasa insan nasıl dayanır kalbindeki özleme.
  Kasım ayında bir olay ortaya çıktı. Fransa Gençlik Orkestrası diğer Avrupa Gençlik Orkestraları ile müzisyen değiş tokuşu yapıyordu. İrlanda Gençlik Orkestrası Fransa Gençlik Orkestrasından bir misafir sanatçı istemiş. Fransa Gençlik Orksetrası yöneticileri de bu göreve Burcu'yu layık görmüşler. Bu Burcu için büyük bir onurdu. Fransa'yı temsilen aralık ayı sonunda İrlanda'ya gitmesi, İrlanda Gençlik Orkestrası ile konserler vermesi isteniyordu. İrlanda'da 15 gün kalacaktı ve yılbaşını da orada geçirecekti. Bu bulunmaz bir fırsat ve onurdu.
  Yaz turnesi boyunca Burcu'yu , çalışmalarını çok beğenen Orkesrta yönetiminin aldığı bu karar gereği 15 gün İrlanda'da kalacak olan Burcu İrlanda gençlik Orkestrasının çalışmaların katılacak ve Orkestra ile Limerick ve Dublin'de konsertler verecekti.
  Bu çok güzel fırsat İrlanda ve Fransa arasında komik bir vize sorunu yaşatacaktı. Bunu ilk anda hiçbirimiz bilmiyorduk. Burcu bu daveti alınca çok sevindi. Ben de duyunca çok sevindim ve hemen İstanbul'a telefon açıp bu onurlu olayı eşime duyurdum.Ama eşim her zamanki titizliği ile farklı düşünüyordu. Söyledikleri bir anda bütün hevesimizi kursağımızda bıraktı. Hep böyle yapardı zaten.
  Bu olaylar olurken Burcu Türk vatandaşı idi .Eşim bizi İrlanda'nın Türk vatandaşlarına vize uyguladığı ve Burcunun bu konserlere öyle Fransız vatandaşları gibi elini kolunu sallayarak gidemeyeceği  konusunda uyardı.Burcu Fransız Gençlik Orkestrasını da temsilen gitse vizesiz İrlanda'ya giremezdi.Burcu bu durumu Fransa Gençlik Orkestrası Yetkililerine duyurduğunda önce şaşırdılar sonra vize için İrlanda Gençlik Orkestrasına başvurdular. Bu sefer şaşırma sırası İrlandalı yetkililerde idi.Fransayı temsilen gelen sanatçı neden vize alıyordu.İrlanda Fransa'ya vize uygulamıyordu ki.İrlanda Fransa'yı temsilen gelen sanatçının Türk vatandaşı olduğunu işitince daha çok şaşırdı. Onlar Fransız sanatçı davet etmişlerdi.Fransa ise Fransa'yı Burcu'nun temsil etmesi konusunda ısrarcı idi.Günlerce İrlanda ve Fransız yetkililer arasında süren vize problemi sonunda halledildi ve Burcu Aralık 2001ın son haftasında İrlanda'ya doğru yola çıktı.Ne İrlanda ne de Fransa olayı doğru dürüst anlayabilmiş değildi.
  Burcu Orkestra yöneticileri tarafından İrlanda'da çok güzel karşılandı ve dünyanın en ünlü şeflerinden olan Alexander Anissimov yönetiminde çalışmalara başladı. Burcu'yu dinleyen Anissimov onu hemen Orkestrada baş kemancılık görevi ile değerlendirdi. Bu çok önemli bir paye idi.
  İrlande Gençlik Orkestrasının ilk konseri Limerick'de Üniversite Konser salonunda idi. Büyük beğeni alan konserin ertesi günü İrlanda'nın başşehri Dublin'de Ulusal Konser salonunda ikinci kez seyirci ile buluştular.Konser, Orkestra ve Fransa'dan gelen misafir sanatçı başkemancı Burcu Göker büyük beğeni almıştı.Ertesi gün Dublin'de gazeteler bu haberi yazıyordu.Toyota İreland'ın büyük sponsorluğunda yeni yıl konseri adı altında gerçekleşen bu büyük etkinlik Dublin ve İrlanda'da çok ses getirmişti. Konserlerin ardından çok güzel gezdirilen Burcu, Fransa'ya döner dönmez İrlanda Gençlik Orkestrası yönetiminden bir teşekkür ve davet mektubu aldı. Daha önce ona vize vermekte zorlanan İrlanda bu sefer onu gelecek yıl konseri için  büyük bir coşku ile davet ediyordu.İşte bu sabrın ve çalışmanın karşılığı idi.İnsan isterse bütün önyargıları yıkabilir.
  2002 yıl başında Paris'e dönen Burcu yeni atılımlara hazırlanmak zorunda idi. Şubat başında hocası Sylvie Gazeau ile Güney Fransa'da Perigueux'de Ecole Britten'de bir haftalık staj ve konser turnesi onun  bekliyordu. Turneler artık Burcu'ya tatil gibi geliyordu.
  Sanıyorum o günlerde edindiği bu düşünce ve performans tüm yaşamı boyunca devam etti. Halen aynı gün iki konser verecek kadar yoğun olabiliyor. Ben bazen takılıyorum ona matine , suare mi çalıyorsun diye.
  Bu yaptığı işi çok sevmesinden,zevk almasından kaynaklanıyor galiba.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder