Hürriyet

28 Aralık 2013 Cumartesi

Dr. Nejat.F.Eczacıbaşı Vakfı Müzik Bursları

  Bugün günlük gazetelerden birinde okuduğum bir haber , yazılarıma bir ara verip çok önemli bir konuya vurgulamama sebep oldu.
  Haber Dr. Nejat. F. Eczacıbaşı Vakfı Müzik Bursları ve bu burs sayesinde yurt dışıda eğitim görmüş kişileri anlatıyordu.
  Bu konu beni çok ilgilendiriyordu ve haberi okuyunca geçmişteki anlarım aklıma geldi ve duygulandım.
  Yıl 1996.Kızım Burcu Göker İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Lise bölümünü bitiriyor. Henüz 14 yaşında. İki sene tek tek sınıf atlayarak bu başarı öyküsünü yazıyor. Biz İktisatçı bir anne baba olarak kızımızın bu meslek seçiminde onu bütün kapıları kapatıp tek kapıya bırakmamak için mücadele veriyoruz. 10 yaşından beri Fransa'da Ulusal Konservatuar profesörü Sylvie Gazeau'nun öğrencisi  olan Burcu yaz kurslarına, masterclasslara,festivallere giderek bu hoca ve diğer Fransız hocalarla eğitimini sürdürüyor Türkiyedeki eğitiminin yanısıra.
  Madam  Gazeau ve onun sınıf arkadaşı ülkemizin değerli keman sanatçısı Suna Kan Hanımın önerileri ile hemen Fransa'ya gidip eğitimimize orada devam etmemiz gerekiyor. Biz ise Burcu'nun hiç değilse bir lise diploması alarak ülkeden ayrılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu arada şunu belirteyim iyi etmişiz de lise diploması sahibi etmişiz Burcu'yu, daha doğrusu Burcu yoğun çalışmalar sonucu kendisi kazandı bu diplamayı.
   Burcu'nun Türkiye'den lise diploması alması daha sonraki yıllarda A.B.D de Üniversiteye girmesine kolaylık sağladı. Ardından A.B.D den aldığı Üniversite ve Doktora diplomaları ile Kanada'dan aldığı master diplomalarının Üniversiteleri YÖK denklik tasdikli olduğu için ülkemizde de geçerli oldu ve bir çok yurt dışında okuyan gencin uğradığı haksızlıklara uğramadan diplomalarının karşılığı unvanları kendi ülkesinde de sağladı.
   Gelelim 1996 yılına. Burcu 14 yaşında ,tek başına Paris'te yaşaması imkansız. Zaten Fransa Hükümeti de Burcu minör olduğu için yanında majör bir büyükle ancak oturum hakkı veriyor. Ben emekli oldum. Burcu ile Paris'te ev tutup yaşamaya başlayacağız. Fransa'da eğitim ücretsiz ama Paris gibi pahalı bir şehirde ana kız bizim yaşamamız , üstelik ücretle çalışna bir ana baba için çok zor. Burcu'nun yurt dışı eğitimine destek olacak burs arayışları içindeyiz. Çeşitli kurum ve kişilere yazıyoruz, dosyalar gönderiyoruz. sadece bizi böyle bir evlada sahip olduğumuz için kutlayan mesaj ve mektuplar alıyoruz. Kimseden burs falan yok. Bu arada Milliyet gazetesinden Abbas Güçlü Bey haber yapıyor, yazıyor, burs arandığını.
  Umudumuz gittikçe sönüyor.Ta ki bir gün aldığımız bir telefona kadar. Telefon Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfından geliyor. O güne kadar böyle bir vakfın varlığından bile haberdar değiliz. Gazetede Burcu'nun başarılarını ve burs aradığımızı  okuyan Vakıf, bize burs tahsis ettikleri  müjdesini veriyorlar telefonda.
   O an bu savaşımızda yalnız olmadığımızı anladım.
    Vakıf  Burcu'ya Paris'te eğitim yaptığı 6 yıl boyunca kesintisiz burs verdi. Sanırım en uzun süreli bursu alan kişi Burcu idi.
   Her yıl ders yılı sonundsa Burcu'nun o yıl yaptığı eğitimi, aktiviteleri belgeleyen dosyayı Vakfa gönderiyorduk. Sonra Vakfın burs müjdesi veren mektubunu beklemeye  başlıyorduk.
   Bugün Vakfın internet sitesine baktım. Burcu Göker'in adına bursiyerler listesinde rastlayamadım. Sanırım Burcu çok uzakta olduğundan ve iletişim noksanından biyografısı güncellenmemiş. Hafta başı ilk işim Vakfa Burcu'nun en son cvsini göndermek olacak.
   Burcu'nun Dr unvanından, başarılarından ilk haberdar olması gereken kişiler Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı.
   1978 yılında kurulan Vakıf ,olağanüstü yetenekli genç sanatçıların yurt dışındaki virtüözlük öğrenimlerine katkıda bulunmak amacı ile burs veriyor.
   Müzik öğrencilerine buradan seslenmek istiyorum. Yalnız değilsiniz  bu zorlu yolda. Vakfın internet adresinden daha geniş bilgi alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder