Hürriyet

14 Nisan 2015 Salı

Sub Akut Trioid İltihabı


Son yazımda bir sonografi seansı sırasında çektiğim azabı yazmıştım.Bu sonografı olayından sonra ertesi günü Burcu Göker Eric Jenkins ikilisi İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say sahnesinde konser verdiler.Bu konserini ve ne kadar hasta olarak sahne aldığını da önceki yazımda paylaşmıştım. Bir gün önce sonografı ve tahlil sonucunda Burcu'nun 15 gündür grip teşhisi ile çektiği azabın Sub Akut Trioid iltihabı olduğu anlaşılmıştı.Sub Akut Trioid iltihabının ağır geçen bir grip enfeksiyonu sonucunda vücüdün bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ortaya çıktığını genelde %85  28 ile 44 yaş arası kadınlarda rastlandığını gene aynı anda öğrenmiştik. Vucütte taktiben 5 gram ağırlığında küçüçük bir organın yaratığı dengesizlikten kaynaklanan ve en az 2 ayda kendi kendine geçmesi beklenen hastalık bile olmayan bir azap. Hastalığın ilk günlerinde trioid fazlalığından kaynaklanan hipertrioid arazları ve sonunda trioid bezinin tembelliğinden kaynaklanan hipotriod arazları.
24 Mayıs gecesi Burcu o hasta hali ile Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Sahnesinde bir konser verdi.
İki tane ağır ilaç alarak sahneye çıkan ,buna rağmen Konserin sonunda  tebrikleri kabul ederken çok sağlam gözüken Burcu'nun daha sonra takriben 1.5 ay sürecek zorlu bir hastalık dönemine gireceğini ben bile tahmın etmiyordum.Bu konserden sonra Turnenin bitimine daha üç konser vardı.İstanbul Işık Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Ankara Gazi Üniversitesi, Burcu aylar öncesinden planladığı bu konserlere çok güzel hazırlanmıştı. Aynı şekilde Üniversiteler de yaptıkları tanıtımlar ile Burcu ve Eric'i dinlemeye ne denli istekli olduklarını göstermişlerdi. Burcu nereden bilebilirdi ki 24 mayıs gecesinden sonra ağırlaşan hastalık sebebiyle bu üç konseri iptal edecek ve uzun bir süre evde kapalı kalacaktı.
Bu arada hastalığın ismini açıklamak istiyorum.10 gün süren hastalıklara akut,10 gün ile 2 ay süren hastalıklara sub akut,2 aydan fazla süren hastalıkla ise kronik dendiğini Burcu'yu tedavi eden prof.Halil Azizlerli bey izah etti.
 Burcu hastalığın başında oldukça zor bir dönem geçirdi.Özellikle geceleri 38 dereceye kadar yükselen ateş üç hafta sürdü.Tedavi imkanı olmayan hastalık sadece ağrı kesicilerle hafifletiliyor ve vücudün kendi kendini tamir etmesi bekleniyordu. Doktorumuzun söylediğine göre iki ay bu tamir süresi için yeterli idi. Aslında hastalığın bir başka tedavisi daha vardı. Kortizon. Kortizon tedavisi hastalığın etkilerini azaltıyor ama kesilince arazlar tekrarlıyordu. Doktorumuz Halil bey Burcu'nun kortizon tedavisine gerek duymadığını ve kendi kendine tamir sürecini başlatacağını söyleyince içimiz rahat etti. Ayrıca Burcu da kortizona karşı idi ve sabır ve çaba ile 5 gramlık bir bezin vücudünü ele geçirmesine izin vermeyeceğini söylüyordu.
Bu üç haftalık zor dönemde her saat Burcu ile birlikte idik. O zor günlerde şunu çok iyi anladım.Bir insanı kendi hastalığından daha fazla üzen şey çocuğunun hastalığı.Her zaman cıvıl cıvıl sahnede görmeye alıştığım yavrumu ateşler içinde çaresiz, saç,baş karışık yatakta görmek beni mahfediyordu. Burcu ise hastalığından daha çok iptal ettiği konserleri için çok üzülüyordu. Bugüne kadar hiçbir konserini ihmal etmemiş Burcu için konser iptalleri hele de aylarca öncesinden planladığı konserlerin iptali çok üzücü idi. Bu hastalık günlerinde Eric'i de Amerika'ya yolculadık. Yaz için Avusturya'da bir festivalde görev alması daha kıştan planlanan Eric programına uyarak gitmişti. Burcu ile ikimiz yalnız kalmıştık.
Burcu'nun hastalığı hergün başka bir seyir gösteriyordu. Birgün aşırı terleme,yorgunluk,bir başka gün ise boğaz şişkinliği,yutma güçlüğü,isteksizlik. Bu konuyu sorduğumuz doktorumuz bunların normal olduğunu trioid bezinin zaman zaman az veya çok çalışmasının bu arazları yarattığını,ilerleyen günlerde trioid bezinin dengeye girerek bu arazların azalacağını söyledi. Hakikaten de zamanla bu arazlar azalmaya başladı.
Bu arada Burcu'ya mekan değişikliğinin iyi geleceğini düşünerek bir şehir dışı gezi ayarladım. Hakikaten önce zorlukla gittiğimiz bu geziler Burcu'ya çok iyi geldi. Bu hastalık sırasında şunu bir kez daha çok iyi anladım. Sabır ve azimle herşeyi yenmek mümkün.
Burcu azmi ve sabrı ile 5 gramlık trioid bezine karşı zaferini kazandı ve sağlığına kavuştu.Ama triodi çalışmayı red etmişti bir kere. yaşamı süresince hap alacaktı trioid yerine. Bu beni önceleri endişelendirdi. Ama çevremde bulunan bir çok genç hanımda aynı soruna rastlayınca,doktorlarımız da ilacın doğal olduğunu ve herhangi bir yan etkisi olmadığını, bu şekilde bir çok kişinin sağlıklı yaşam sürdüklerini söyleyince içime bir nebze su serpildi.
Burcu bu sağlık probleminden sonra çok büyük işler başardı bunları yazmaya devam edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder