Hürriyet

10 Şubat 2014 Pazartesi

Enstruman Öğretmeni bir öğrenciyi ömür boyu müzikten uzaklaştırabilir.

  Burcu Göker 2004 yılı Eylülünde Lawrence Üniversite'de ikinci eğitim yılına tam burslu olarak başladı.Bu yıl daha güçlü idi. Okuluna alışmış, kendini okul yönetimine ve hocalarına tanıtmış, bir sürü yeni arkadaş edinmişti.
  Burcu bu yıl yeni bir göreve daha başlıyordu.Keman hocası Prof. Ngoc'un önerisi ile Akademi"de müzik öğretmenliği bu yıl ki yeni görevleri arasında idi.Birinci eğitim yılında aldığı dersler arasında Keman Pedagoji dersi de olan Burcu için bu görev ek gelir getirmesinin yanısıra büyük bir deneyim olacaktı.
  Sanat ve enstruman eğitiminde özellikle yeni başlayan çocuklarda eğitim pedagojisinin önemine fazlası ile inanan Burcu ilk yılında aldığı dersler arasına Keman Pedagojisini de ilave ederek bu konuda bilgi sahibi olmayı amaçlamıştı.İşte ilk yıl aldığı bu dersin meyvelerini şimdi görecekti.
  Görev aldığı Akademi'de ilk anda 6 ile 16 yaş aralığında 6 öğrenci verilmişti Burcu'ya.Çeşitli yaşlarda kız ve erkek 6 öğrenciye keman eğitimi yaptıracaktı.Aralarında keman çalmayı biraz bilenler olduğu gibi yeni başlayanlar da vardı.Burcu keman eğitimine ilk başlayanlar için öğretmenin önemini çok iyi biliyordu.Enstruman eğitimi,birebir öğrenci ile öğretmen arasında yapılan bir eğitim.Bu eğitimin her yaştaki, her karakterdeki öğrenciye farklı yollarla yapılması gerekiyor.
  Benim de Avrupa'da, Amerika'da gözlemlediğim kadarı ile Öğretmenlik çok önemli , büyük sorumluluklar yükleyen bir meslek.Yıllarca bu ülkelerde çocuğu keman çalan bir anne olarak dolaştığım Konservatuarlar,Müzik Okulları ve Masterclaslarda gördüğüm ve dünyanın bir çok ülkesine mensup öğretmenlerle konuştuklarımdan öğrendiğim kadar ile bir kişinin sadece enstrumanını iyi çalması,yetenekli olması bu konuda hoca olması için yeterli değil. Bir kişinin enstruman hocası olması için teknik bilginin yanısıra, pedegojik bilgi, aşırı sabır, çocukları ve işini çok sevmesi ve daha bir çok özellik gerekiyor. Anlayacağınız bu konuda öğretmenlik keşişlik gibi bir olay.Enstruman Öğretmenliği için yeterli vasıflara sahip olmayan bir kişi, sanat eğitimine daha yeni başlayan bir çocuğu çok rahat bu işten soğutup bir daha eline enstrumanını alamayacak duruma getirebiliyor.Çevremizde bunun örneklerini çok kez görebilirsiniz.
  İlk gittiğimiz yıllarda Paris'te her bölgede Konservatuar olması ve her 6 yaşına gelmiş çocuğun müzik eğitimine başlaması benim çok hoşuma gitmişti. Sonra bu kadar çok müzik öğrencisini görünce herkes mi müzisyen olacak diye hocalarına sormuştum.Onlar bana müzik eğitimine 6 yaşında başlayan her çocuğun ilerde müzisyen olmayacağını ama müziksever ve dinleyen kişiler olarak yetişeceklerini söylediler.
  Kaldı ki 6 yaşında enstruman eğitimine başlayan çocukların beynin sol gallubunun geliştiğini ve bu gelişmenin ilerde el becerileri yüksek mesleklerde örneğin cerrahlık gibi başarılı yetişkinler olmalarına sebep olduğunu öğrendim.
  İşte çocuk için bu kadar gerekli olan müzik eğitiminin ve öğretmenliğinin ne yazık ki ülkemizde önemi hala tam anlamıyla anlaşılmış değil.Pedagojik bilgiye sahip olmayan öğretmenlerin ve müzik eğitiminin önemini iyi kavramamış bir toplumun çocuklarımıza verdiği zararı düşünün.Ben bunun örneklerini çok gördüm.23 yıldır bu işin içinde olduğum için bunu çok rahat söylüyorum.
  Örneğin bizimle birlikte Burcu ile aynı yaşlarda müzik eğitimine başlayan çocukların büyük kısmı çok yetenekli olmalarına rağmen ,bu çalışmaları bir kaç yıl içinde bıraktılar.İçlerinde bu yüzden hüsrana uğrayan ve hala kırık olan gençleri yakından tanıyorum.Öğretmenin hatası sebebiyle piyano eğitimini yarım bırakan ve müzkten başka bir meslek dalında uzmanlaşan bir dostumun çocuğu, içini acıttığı için klasik müzik bile dinleyemediğini ağlayarak anlattı bana geçenlerde.
  Burcu çok şanslı idi . Çünkü çok bilinçli bir ailesi vardı ve ona bu konuda psikoljik desteği sağladı.
  İşte yıllarca bu konunun önemini çok iyi anlamış ve sorunların içinde yoğrulmuş olan Burcu için pedegojik  formasyon almak ve bu konuda öğretmenlik yapmak bir amaçtı.Öğretmenlik günlerine başlayan Burcu , bu işten çok zevk aldığını ve çocuklara gerek keman eğitimi , gerek sanat aşkı verme konusunda başarılı olduğunu gördükçe bu konuya daha çok eğiliyordu.
  Burcu öğrencilerine kemanı sadece öğretmekle kalmıyor onları bir konsere de hazırlıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder