Hürriyet

14 Şubat 2014 Cuma

Burcu Göker Concord Orkestrası Konçerto Yarışmasını Kazanıyor.

  Yazıma eklediğim resimde Burcu Göker'i çok sevdiği İstanbul'unda Ayasofya Önünde görüyoruz.
  2004 yıl Eylülünde çok yoğun bir tempo ile ikinci eğitim yılına başlayan Burcu Göker'i  bu yıl bir başka olay daha bekliyordu.Bir önceki yıl denediği ve ilk yıl deneyimsizliği ile başarılı olamadığı Concord Orkestrası Konçerto yarışmasını bu yıl gene deneyecekti. Burcu'nun sözlüğünde kaybetmek ve vazgeçmek kelimeleri yer almıyordu.Çok küçük yaşından bu yana bu özelliğini göstermişti. Daha 4 yaşında iki tekerlekli bisiklete bineceğim diye aldırıp, düşe kalka, dizlerini parçalaya parçalaya öğrenip , binmesi, 5 yaşında iken değişen milli eğitim yasasını televizyonda duyup ben okula başlayacağım deyip okula başlaması, bütün çocuklar bir ay içinde vaz geçerken onun okumayı öğrenip eğitimine devam etmesi, en önemlisi de keman öğreneceğim deyip Konservatuara gidip başarılı olup bu yolda ilerlemesi sanırım onun bu özlelliğinin  en büyük belirtileridir.
  Concord Orkestrası Konçerto yarışması,gerek sağladığı imkanlar, gerekse adı sebebiyle kazanana büyük prestij sağlayan bir yarışma idi.Yarışmada birinci olan Concord Orkestrası önünde bir dizi konser verme hakkını elde ettiği gibi, konserler cd olarak yayınlanacağı için yarışmacıya bir çok olanak da sağlayacaktı.
  Burcu ve hocası Prof. Ngoc hemen yarışma için bir Konçerto seçim hazırlığına başladılar. Aralık 2004 de gerçekleşecek yarışma için çok az zaman vardı ve Burcu'nun çok çalışması gerekiyordu.Ayrıca rakipleri çok deneyimli ve güçlü idi. Bu arada rakiplerinden birinin Üniversite tarafından kendisine bu yarışma için verilen çok değerli bir kemanla yarışacağını öğrenen Burcu , bir an bu yıl da ümidini kaybeder gibi oldu.
  Nihayyet Burcu, hocası ile yaptığı uzun araştırmalar sonucunda  yarışmada Aram Khachaturian'ın Keman ve Orkestra için 1940 da bestelediği Konçertoyu çalmaya karar verdi. 45 dakika süren, üç bölümden oluşan bu Konçerto ,keman repertuarının en zor ve beğenilen eserlerinden biri idi. 25 sayfalık bir ezber işi vardı.Burcu hemen çok yoğun çalışmaya başladı. Burcu Konçertosundan çok memnundu. Kendisi ile aynı coğrafyadan gelen bestecinin, kendi ülkesinin ezgilerini taşıyan bu eserini en iyi şekilde yorumlayacağından ve bu şekilde jüriyi etkileceeğinden emindi. Yarışma günü yaklaştıkça Burcunun heyecanını gören en yakın arkadaşı Erıc onu avutup sakinleştiriyordu. Yarışmadan sonra noel tatili için Portage'ye ailesinin yanına gideceklerinden, noel hediyelerinden, kutlamalarından bahsederek Burcu'yu motive etmeye çalışıyordu.
  Yarışma günü Burcu bir konsere hazırlanır gibi son derece özenli kapıda beklerken son anda kötü bir süpriz oldu.Yarışmaya 5 dakika kala kemanın iki teli koptu.Belki ortamın sıcaklığından, belki de keman da yarışma stresine girdiğinden olmuştu. Bu aksilik Burcu'yu daha da heyecanlandırmıştı.Yarışma kapısınında değiştirien iki telle  salona giren Burcu heyecanlı ve umutsuzdu. Bir başka yarışmacının elinde mükemmel bir keman. kendi elinde iki teli yeni değiştirilmiş keman. Enstruman çalanlar çok iyi bilirler. Kemanın değişen telinin iyi ses verebilmesi için takıldıktan sonra bir süre geçmesi gerekir.İstediği gibi iyi seslerle çalamayacağını düşünen Burcu yarışma jürisinin karşısına geçip , kemanını eline alıp Khachaturian Konçertoyu çalmaya başlayınca birden değişti. Gözlerini kapayan Burcu müziğin nağmeleri ile ülkesinin dağlarında koşuyor, nehirlerinde, denizlerinde yüzüyor, horonla dans ediyor, efelerle coşuyor, gülüyor ve ağlıyordu. 45 Dakikalık bu yolculuk sona erdiğinde ter içinde nefes nefese kalmıştı. Gözlerini açtı.Birden büyük bir salonda kendisine hayranlıkla bakan birçok kişinin karşısında olduğunu gördü.O anda yarışma, jüri aklına geldi, toparlandı ve silkinip büyük bir coşku ile selam verdi. Salonda o an büyük bir alkış koptu.Onunla bu güzel yolculuğa çıkan jüri Burcu'ya ve müziğine hayran olmuştu.Salondan çıktığında kendini birden Prof. Ngoc'un kollarında buldu. Hocası onu büyük bir sevgi ve coşku ile kutluyordu. Harika çalmıştı.
  O gün Burcu Göker Concord Orkestrası jürisinden, bütün üyelerden tam puan alarak bugüne kadar kazanılmamış bir başarı ile yarışmayı kazanmıştı. Ama daha önünde provalar,konserler ve cd kayıtları vardı.
  Ama daha önce Eric'le Portage'ye Eric'in ailesine yapacakları noel ziyareti ve kutlamaları vardı.
   Şimdi tatil ve eğlence zamanı idi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder