Hürriyet

19 Şubat 2014 Çarşamba

Burcu Göker Concord Orkestrası Eşliğinde

  Burcu Göker konser çalışmaları,okul, öğretmenlik arasında geçen ocak ,şubat aylarının ardından mart ayı geldiğinde heyecanlı, bir o kadar da coşkulu idi.
  Wiskonsin'de kış çok soğuk geçiyordu. Ama havaların bu denli soğuk olması Burcu'nun kapalı alanda çalışmasını kolaylaştırdığı için işine gelmişti. Burcu soğuk ülkelerde yaşayan insanların neden Enstruman konularında daha fazla söz sahibi olduğunu bu deneyimle bir kez daha anlayacktı.
  Nihayyet mart ayı geldi çattı.Mart ayında Concord Orkestrası eşliğpinde 3 konseri olacaktı.Bunların en önemlisi 12 Mart 2005 günü gerçekleşecek son konserdi. 9,11 ve 12 mart günleri Wauwatosa Wiskonsin'de gerçekleşecek konserlerin sonuncusu kayda alınacak ve cd Amerika'da satışa çıkarılacaktı. Burcu'nun birlikte konser vereceği Concord Orkestrası her yıl Wiskonsin,Şikago ve Amerika'nın çeşitli yörelerinden bir çok kişi ve kuruluşun sponsorluğunda etkinlikler gerçekleştiren bir Orkestra idi. Burcu bunu ilk duyduğunda çok hoşuna gitmişti.Sponsorluk tek bir kuruluşun üzerinde değildi.Her yıl onlarca kişi ve kuruluş değişen paylarda sponsor olarak bu Orkestranın konser vermesini ve ayakta durmasını sağlıyordu.
  Daha sonraları Amerika'da bu şekilde çalışmalarına devam eden bir çok Orkestra ve Oda müziği topluluğu olduğunu öğrendim.Aynı şekilde Üniversiteler'de de kişi ve kuruluşlar öğrencilere burs sağlama işlerinde sponsor olmak için yarışıyorlardı.
  Son zamanlarda Ülkemizde de bazı kuruluşlar,bu tür kültürel ve sanat olaylarına sponsor oluyorlar.Gönül istiyor ki sanatta bu sponsorluk işi daha da gelişsin ve daha çok kişi ve topluluk bu burslardan yararlansın.
  Burcu Amerika'daki Üniversite eğitimi, Kanada'daki master ve Florida'da ki doktora çalışmaları sırasında bir çok kişi ve kuruluşun bursları ile desteklendi.Burcu kendisine burs veren bu kişi ve kuruluşlarla haberleşmeyi ve mektuplaşmayı hiç kesmedi. Ayrıca burs veren kişiler de Burcu'yu konserlerinde hiç yalnız bırakmadılar.
   Concord Orkestrası provalarına giderken bir gün Burcu ve Eric'in arabaları karda mahsur kaldı ve donma tehlikesi atlattılar.Çünkü prova yaptıkları ve konser verecekleri yer ile Üniversitede kaldıkları yer arasında araba ile en az 3 saatlik mesafe vardı ve Burcu , Eric prova için bu yolu kar, buz demeden gidip geliyorlardı.
  Bu yoğun günlerin sonunda konser günleri geldi. Eric'in akrabaları, Üniversiteden hocaları,Rektör ve Yöneticiler, arkadaşları Burcu'yu bu konserlerde yalnız bırakmıyorlardı.
  Çok başarılı ve övgü dolu geçen iki konserden sonra son konser gecesi geldi çattı.Son gece konser salonunda izleyicilerin arasında Eric'in annesi, babası, kardeşleri, anneannesi, dedesi,kuzen, hala, teyze sini gören Burcu birden gülmeye başldı.Aklına Münir Özküllü, Adile Naşitli filmler gelmişti.
  İki çocuklu tenha bir aileden gelen Burcu için bu kalabalık aile örneği çok hoştu.
  Bütün bu sevdiği ve onu bu kadar çok seven, takdir eden insan selinin önünde Concord Orkestrası eşliğinde Aram Khachaturian'in keman ve orkestra için bestelediği Konçertoyu yorumlarken çok mutlu idi.
  Eserin sonunda alkışlar, alkışlar.Dinmeyen alkışlar sonunda tekrar tekrar Orkestra şefi tarafından sahneye çağrılıyor ve selam veriyordu. Dinleyicinin Burcu'yu bırakmak gibi bir niyeti yoktu.
  Sonunda Orkestra şefinin de ikazı ile bis yapmaya karar verdi. Bis olarak çalacağı esere hemen orada karar verdi. 1998 yılında ülke özlemi ile Paris'te bestelediği ve bir çok kez konserlerinde yorumladığı Anadolu adlı solo keman parçası idi bis eseri.
  Burcu, Wiskonsin'de aralarında hiçTürk olmayan, sadece Amerikalılardan oluşan yüzlerce kişilik dinleyici kitlesine kendi bestelediği Anadolu'da bir günlük yaşamı anlatan , Anadolu ezgileri taşıyan eserini yorumlarken mutluluktan gözlerinden süzülüp dudaklarına akan yaşları silemeyecek kadar yorgundu.Burcu yorgun  ama çok mutlu idi.
  Aynı mutluluğu Burcu'nun da eserinin yer aldığı son konser kaydının cdsini elime aldığım zaman ben de yaşadım. Cdnin arka kapağında çalınan eserler bölümünde Burcu'nun ve eserinin ismini görmek çok duygu verici bir olaydı.
  Ben de bu cdyi gözyaşları arasında dinledim. Şimdi ne zaman çalsam aynı duyguyu tekrar yaşıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder