Hürriyet

18 Şubat 2014 Salı

Bach ve Mozart'ın Çaldığı Kemanla Çalmak Harika bir Duygu

  Yukardaki eklediğim resimde Burcu'nun okuduğu Şikago'daki Lawrence Üniversitesi'nin giriş kapısındaki levhayı görüyoruz.Bu levhada da görüldüğü gibi Üniversite 1847 yılında kurulmuş, çok köklü bir okul.
  1995 Yılı Ocak ayının ilk haftası Portage'de geçirdiği mutlu noel tatilinin ardından Lawrence Üniversitesi'ne dönen Burcu Göker'i çok yoğun günler bekliyordu.
  Orkestra ve resital çalışmaları, ikinci eğitim yılı daha da yoğunlaşan dersleri,Akademide'ki öğretmenliği, Mart ayında Concord Orkestrası ile vereceği konserlerin provaları, konserler, cd kayıtları.Kısacası gelecek günler Burcu için nefes bile almaya imkan vermeyecek gibi idi.
   Burcu'nun bu yoğun dönemde öncelikle sağlığına çok dikkat etmesi gerekiyordu.Hava sıcaklığının dışarda -20 derece olduğu Wiskonsin'de okulda her zaman grip ve diğer soğuk algınlığı hastalıkları oluyordu. Mikrop almaması ve bünyesini sağlam tutması gerekiyordu.Gıdasına ve hijyene çok dikkat ederek,uyku ve dinlenmesini ihmal etmeyerek, kendini mikroplardan ve hastalıklardan koruyabilirdi ancak.
  Küçüklüğünden bu yana yarışma, konser gibi etkinlikler sebebiyle bu sağlık kurallarını çok iyi biliyordu Burcu. Şu anda onun üzerinde kazandığı yarışma sonucunda vereceği konserler gibi çok büyük bir sorumluluk vardı.Kendisine güvenen okul Yönetimini ve bir çok kişiyi yarı yolda bırakamaz , onları mahçup edemezdi.
  Burcu, bu yoğun günler içinde bir gün çok güzel bir haber aldı. Onun başarısını değerlendiren Üniversite Yönetimi konserlerde çalması amacı ile çok değerli bir kemanı ona tahsis etmişti. 1600 lı yıllar yapımı, takriben bir milyon dolar değerindeki bu antika keman zamanında Bach ve Mozart'ın çaldığı kemanmış.Böylesine değerli bir kemanla çalışmak, konserde çalmak, Burcu için rüya gibi bir olaydı.
  Kemanın kendisine teslim edildiği gün korkarak eline aldı.Yüzyıllar önce Bach, Mozart gibi çok ünlü müzisyenlerin elinin değdiği bu enstrumanın üzerinde ellerini gezdirdi ve o an kendi kendine söz verdi. Bu kemandan onlar kadar güzel tınılar çıkaracağım ve bu kemana layık olacağım.
  Bu çok güzel bir o kadar da sorumluluk gerektiren olaydan sonra Burcu çalışmalarını daha da hızlandırdı. Artık gün içinde uyuma, yeme saatleri dışında sadece çalışıyordu.
  Bu yoğun günlerde yanında hep Eric vardı.çok sıkıntılı ve yorgun zamanlarında Eric komiklikler yapıyor,onu güldürüyor ve sıkıntısını dağıtıyordu.
  Etrafında ona destek olan , seven dostları olduğu gibi kıskanan ,arkasını oyan kişiler de oluıyordu.İnsan heryerde aynı insandı.Burcu bazen isyan ediyor ve insanlar niye bir başarı ile karşılaşınca kutlamaz da ona köstek olmak içiN çareler üretir diye düşünüyordu. Sonra uzun yıllardır buna benzer olaylarda yaptığı gibi empati yapıp  karşısındakini anlamaya ve affetmeye çalışıyordu. Evet durumu çok zordu. Birbiri ardına yaptığı çok olumlu işlerle gözleri üstüne çekmişti. Ayrıca Üniversite ve Wiskonsin için çok önemli olan bu yarışmayı kazanan Burcu basının da ilgisini çekmiş ve Appleton ,Wiskonsin gazeteleri söyleşi yapmak için sıraya girmişti. Bu durum, kıskanan kişileri daha çok tahrik ediyordu.
  Bütün bunlar olurken Portage'den bir haber geldi. Daha önce noel tatili için bulundukları Portage'de Portage Center of Art'da Eric'le bir resital vermişler ve çok büyük beğeni almışlardı.Bu resitalin olumlu duyumu üzerine  mart ayında Portage'de gene bir resital teklifi gelmişti. Kısacası nefes alacak zamanları yoktu ama Burcu  için çalışmak , daha çok çalışmak nefes almak gibi bir şeydi.
  Concord Orkestrası Konserlerini bir sonraki yazıma bırakıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder