Hürriyet

2 Temmuz 2014 Çarşamba

Malatya Konserinde dinleyiciyi coşturan türkü


Malatya konserinde dinleyiciyi coşturan türkü
 
Bugünkü yazıma başlamadan önce bir yanlışı düzeltmek istiyorum.Bir önceki yazımda eski bir Malatya türküsü diye bahsi geçen türkü Çankırı Çerkeş türküsü imiş. Bunu yazımı yazdıktan sonra öğrendim. Dolayısı ıle okurlarımdan özür dilemek istiyorum. Ama ben gene de bu türküyü Malatya'da dinlerken duyduğum duygusallıktan ötürü yarı Malatyalı sayacağım. Beni mazur görün.
21Mayıs gecesi Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konser salonundaki Burcu Göker &Eric Jenkins konseri çok güzel geçti.Salon bütün endişelerime rağmen tamamen dolu idi. Aynı saatlerde Üniversite Kampüs Meydanında Yonca Lodi Konseri vardı ve ben bu diğer konserin bizim dinleyicimizi etkileyeceği endişesinde idim ama demek ki her tür müziğin dinleyicisi varmiş ve bizim konserde de salon tamamen dolu idi. Konseri dinlemeye gelen öğrenci, öğretim üyesi ve Malatyalılar büyük bir huşu içinde önce dünyaca tanınmış klasik müzik bestecilerinin eserlerini daha sonra Doç .Metin Karkın bey'in bestesini dinlediler .Metin bey'in bestesi o gün programa konmuş ve ilk defa çalınıyordu.Dinleyicinin büyük beğenisini alan eser sonunda uzun uzun alkışlandı.
Sıra konserin bis parçasına gelmişti .Her konserinde son eserler ve bis olarak ülkemiz coğrafyasından türkülerin çok sesli uyarlamalarını seçen Burcu bu sefer konserine bis parçası olarak yukarda adı geçen 'Leblebi Koydum Tasa Gız Annem' türküsünü ilave etmişti.Türkü çalmaya başladığında salondaki dinleyicinin koltuklarında biraz doğrulduklarını hissettim .Bir iki saniye sonra bütün salon dinleyicisi koltuklarında dans eder duruma gelmişti. Bu çok güzel bir duygu idi .Bu olay bizim kendi özgün müziğimize halkımızın verdiği duygusal bir tepki idi.
Yıllardır Burcu^nun bütün konserlerine  özellikle Türkiyedeki konserlerine gittim ve konseri daima ön sıralardan değil, mümkün olduğu kadar arkalardan izlemeye gayret gösterdim. Bu durumu çocuğunun konserinde heyecanın göstermek istemeyen bir ebeveyn psikolojisi olarak düşünenler çıktı.Oysaki ben konserlerde en arka sıralarda oturarak , dinleyicinin psikolojisini izlemek istiyordum. Bütün konserlerde en klasik müzik düşkünü olan dinleyici bile en sonda yorumlanan türküleri izlerken yerinde duramaz oluyor .Bu da bizim kendi özgün müziğimize ne kadar düşkün olduğumuzu gösteriyor. Bu olay bizim inkar edemeyeceğimiz bir gerçek. Hiç unutmuyorum bu yıl Ege Üniversitesi konserinin ardından bizi konuk evine götürecek olan Rektörlük aracına bindiğimizde aracın şöförü Burcu'ların konserini izlediğini ve en son çalınan Vardar Ovası adlı türküde  ağladığını söylemişti. İşte toplumun her kesimine klasik müziği sevdirmenin ve ulaşmanın yolu bu bence. Kendi  özgün müziğimizden çok sesli müziğe uyarlanmış örneklerle klasik müziği sevdirebiliriz.
Bu çok güzel ve duygusal konserin ardından Rerktör Yardımcısı ve bölüm başkanlarının tebriklerini ,çiçeklerini kabul eden sanatçılar hep beraber neşe içinde yenen bir yemeğin ardından ertesi gün planlanan Malatya Şehir gezisi için enerji toplamak üzere istirahate çekildiler.
Ertesi günkü Malatya gezimizi bir sonraki yazımda anlatacağım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder