Hürriyet

4 Temmuz 2014 Cuma

Malatya Aslantepe Hoyüğü

Malatya Aslantepe Höyüğü
21 Mayıs 2010 akşamı Malatya İsmet İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konser Salonunda 16.İ nönü Üniversitesi Bahar Şenlikleri kapsamında düzenlenen Burcu Göker & Eric Jenkins konserini önceki yazılarımda anlatmıştım.
22 Mayıs günü Üniversite Yönetimi bize Malatya şehrini tanıtım  amaçlı bir gezi düzenlemişti. Zaten Türkiye'de Üniversite konserlerinin Burcu ve Eric'i mesteden taraflarından biri de bu olay oluyor. Burcu ve Eric Üniversite Konserleri ile o yörelerdeki gençlere müzikleri ile ulaşmakla kalmıyor, konser sonrası Üniversitelerin düzenlediği çevre gezileri ile ülkelerini, o yörelerdeki tarihi eserleri daha yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Bu durum yıllardır ülkesinden uzak olmasına rağmen ülkesine çok bağlı olan Burcu'yu  ve daha 10 yıl öncesine kadar Türkiye'nin haritada yerini bile bilmeyen ama bu güzel ülkeyi tanıdıkça daha çok seven Eric'i çok mutlu ediyor.
22 Mayıs sabahı Üniversite konukevinde neşe içinde edilen kahvaltı sırasnda çok güzel bir olay oldu. Üniversiteyi gezmeye gelen civar orta öğretim kurumlarında okuyan bir dizi folklor öğrencisi Burcu Göker ve Eric Jenkins'i kahvaltıda görünce hemen etraflarını sardılar ve Türkçe,İngilizce suallerle onları tanımaya çalıştılar. Bu durum Burcu'nun ve Eric'in çok hoşuna gitti ve ve gençlerle resim çektirerek bu güzel anıyı ölümsüzleştirdiler.
Bu güzel anlardan sonra artık Malatya çevre gezimize başlayabilirdik. Bu gezimizi  Rektör yardımcısı hocamızın bize tahsis ettiği kendi makam aracı ile yapacaktık ve daha önce de bahsettiğim Günsu Yılma kızımız bize eşilk edecekti.
Gezimiz önce Malatya şehri içindeki tarihi cami ve medreseleri gezmekle başladı. Asırlar öncesinin tarihi yapıtlarını gezmek ve bu yerlerde asırlar öncesinin havasını koklamak harika bir duygu idi. Bu gezimizden sonra  Malatya Aslantepe Höyüğüne gittik. Malatya Aslantepe Höyüğü Malatya'ya 7 km uzaklıkta Fırat nehri kıyısında yeşil ve çok şirin bir kasaba olan Orduzu Beldesinde yer alıyor. M.Ö 5000 yıllarındaki Asur istilasına kadar şehir olarak varlığını sürdüren, daha sonra terk edilen şehir  M.S  5-6 yüzyıllarda Romalılar tarafından kullanılmış ve daha sonra da Bizanslılar zamanında mezarlık haline getirilmiş.
Aslantepe Höyüğünün ilk kazıları 1930 yılında  Fransız  Arkeologlar tarafından yapılmaya başlanmış ve 1961 yılından bu yana İtalyan Roma La  Sapienza  Üniversitesi tarafından devam ediliyor. Adı geçen İtalyan Üniversitesinin bu konu ile görevli hocası Prof.Dr Marcella Frangipone dünyadaki ilk medeniyetin Mezapotamya değil Aslantepe olduğunu söylüyor. İtalyan Arkeologlar bu kazılar sırasında M.Ö 3300-3000 yıllarına ait kerpiç bir saray, M.Ö 3600-3500 yılllarına ait bir tapınak bulmuşlar. Bu verilere göre Aslantepe aristokrasinin doğduğu,resmi, dini ve kültürel bir merkez.
Bu buram buram tarih kokan harika gezinin ardından birden vaktin çoktan öğle saatlerini geçtiğini ve karnımızın çok açıktığını fark ettik. Malatya'nin harika beldesi Yeşikyurt'ta su sesleri arasında Malatya mutfağının çok nefis örneklerinden oluşan yemeğimiz bizi bekliyordu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder