Hürriyet

30 Nisan 2014 Çarşamba

Kanada Calgary Üniversitesinde İlk Günler


Kanada Calgary Universite'sinde ilk Gunler
 
Burcu Goker Hans ve Mara ile Lawrence Universitesi Mezuniyet konseri sonrasi

Birc onceki yazimda Burcu Goker'in temmuz 2007 da Kanada vizesi aldigini ve eylul ayinda Kanada Calgary Universite'sinde lisans ustu  egitime baslamak uzere hazirliklarini hizlandirdigini yazmistim. Kanada vizesini aldiktan sonra biraz tatil yapmak istedik. Zira gidecegi ulke soguk bir yerdi ve Burcu'nun gitmeden gunes depolamasini gerekiyordu. Ulkemizin gunesli sahillerinde cok guzel gecen bir tatilin ardindan gidis zamani yaklasmisti. Burcu once Sikago'ya gidecek, Ericle bulusacak , Eric;in ailesinin evinde olan esyalarini da alacak ve oradan Calgary'ye gececeklerdi. Nihayet bir eylul gunu Burcu yola cikti.Yanliz yola cikmadan bir aksilik olmus ve saclarini boyatmak icin gittigi kuaforde yanlis yapilan bir boyama neticesi saclarinin buyuk kismi yanmis ve Kanada'ya dogru basinda yanan saclarini orten bir bandana ile yola cikmak zorunda kalmisti. Burcu yeni bir hayata baslayacagi Universite'ye ilk gidisinde boyle bir aksilik olmasindan uzgun uzun bir yola cikiyordu. Bizler artik eskisi kadar endiseli degildik. Zira bu Burcu'nun ilk yer degistirisi degildi. Istanbul- Paris-Newyok- Sikago sonunda Calgary. Artik biliyorduk ki Burcu  gittigi heryede tekrar baslayabilecek ve kendini ispatlayabilecek  guce sahipti.
Takriben bir haftalik bir surecin sonunda Burcu ve Eric  Calgary'ye varmis ve kendileri icin tahsis edilen eve yerlesmislerdi. Evlerini daha sonra ben de gidip gordum. Kampus icinde cok sik ucer katli apartimanlardan bir daire tahsis edilmisti. Bu evler doktora ve master ogrencilerine tahsis ediliyordu. Icinde tum esyalari olan iki yatak odali, iki banyolu, salon ve acik mutfaktan mutesekkil bu daireler cok aydinlik ve ferahti. Kampus icinde herturlu sosyal imkanlar vardi. Spor tesisleri, konser salonlari ogrencilerin butun ihtiyaclarini karsilayacak gibi idi. Ayrica Amerika'da az rastlanir bir olay, kampus ile sehir merkezi arasinda otobus ve tren seferleri bulunuyordu. Zira Amerika'nin bir cok yerinde sehir ici  toplu tasima cok ihmal edilmistir ve halk eger ozel arabasi yoksa cok gerekli ihtiyaclarini bile karsilayamaz.  Bu toplu tasima isinin Kanada'da gelismis olmasi arabasi olmayan kisiler icin buyuk rahatlikti. Kisacasi daha sonra da gozlerimle gordugum gibi Burcu ve Eric cok rahat bir ortamda gorevlerini, egitimlerini gerceklestirebileceklerdi. Zaten daha okula kabul edildiginde evimize gelen ve bizzat Universite rektorunun imzasini tasiyan bir mektupta Universitemize yuksek lisansa kabul edildiniz  ve universitemizde hicbir yasam sikintisi olmadan arastirmalarinizi  yapabilmeniz icin maddi ve manevi butun olanaklar saglanacaktir yaziyordu. Ben de gorunce anladim ki Universite yonetimi daha ilk gun verdikleri sozu tutmuslardi.Calgary Universitesi oldukca kalabalik ve buyuk bir universite idi ve dunyanin ilk 500 universitesi icinde 47.sirada yer aliyordu. Ayrica Burcu'nun calisacagi hocasi Edmond Agopian ismi cok duyulmus ve iyi bir keman profesoru idi. Butun bunlarin yani sira Burcu Edmond ile ayni cografyadan geliyor ve ayni duygulari tasiyordu. Butun bu artilar Burcu'nun iki yil Calgary'de cok verimli bir lisans ustu egitim devresi gecirmesine sebep oldu.
Burcu Calgary'de egitime baslar baslamaz bir cok Turk arkadas buldu. Genelde Orta Dogu Teknik Universite'sinden  master ve doktora egitim icin gelen Turk ogrenciler bilgisayar, genetik, elektirik muhendisligi konularinda egitim goruyorlardi. Iclerinde tek muzik ogrencisi Burcu idi. Burcu arkadaslarinin muzisyen degil de baska branslardan olmasindan cok memnundu. Zira muzisyen arkadaslari olsa idi sadece muzik konusacakti , oysaki baska branslardan arkadaslarla konustuklari konular da  farklilasiyor ve bu da Burcu'nun ufkunun daha da genislemesine sebep oluyordu. Bu arada evlerine yakin Kanada Turk Kultur Dernegine kesfeden Burcu dernekteki butun etkinliklere, film gosterilerine katiliyor ve bu etkinlikler sirasinda bircok Turk arkadas ediniyordu.  Kanada'da ogrenci olarak veya isveren olarak calisan Turk'lerin cok kulturlu ve elit olduklari dikkatini cekiyordu.
Butun bu sosyal aktiviteler ve calismalar arasinda eylul 2007 de Calgary Senfoni Orkestrasinin sinavini giren Burcu bircok aday arasindan sinavi kazanarak Calgary Senfoniye kemanci olarak secildi. Yabanci oldugu icin ilk 6 ay ucretsiz calisacakti ama 6 ay sonra ucret alacakti. Boyle buyuk bir orkestrada yer almak ve bir cok kisi ile tanismak fikri Burcu'ya ucretsiz calisma derdini unutturmustu. Calgary'deki yasama bir sonraki yazimizda devam edecegim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder